Öğeyi Oyla
(1 Oyla)
2019 Hac Kura 2019 Hac Kura
Kategori Blog

2019 Yılı Hac Kurası Çekildi...

Yazan Yayınlanmış Ocak 01, 2019

2019 yılı hac kura çekiminde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “İslam ülkelerin yetkililerinden her yıl 'Türkiye bir numara’ iltifatını alıyoruz elhamdülillah” dedi.

 

Hac farizasını yerine getirmek üzere kutsal topraklara gitmek için başvuruda bulunan 2 milyonu aşkın hacı adayının heyecanla beklediği hac kuraları çekildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu’nda elektronik ortamda yapılan kura çekimine, salonu dolduran hacı adayları yoğun ilgi gösterdi.

2 milyondan fazla  hacı adayı arasında çekilen kura sonucunda 80 bin kişi kutsal topraklara gitmeye hak kazandı. Kura çekimine katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Hac, bir Müslüman için en büyük özlemlerden birisidir. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu özlem ve heyecana her yıl şahit olmaktayız. Kâbe sevgisi nedeniyle sevinçten de üzüntüden de dökülen gözyaşları, ülkemiz insanındaki Kâbe aşkı ve Peygamber sevgisinin derinliğini göstermektedir. Allah o özlemi, o hasreti, o sevgiyi, o muhabbeti yüreklerimizden, neslimizin yüreklerinden hiçbir zaman eksik etmesin” dedi.

Şüphesiz, insanlar için kurulan ilk ibadet evi elbette Mekke'de, âlemlere rahmet ve hidayet kaynağı olarak kurulan Kâbe'dir. Onda apaçık deliller, Makam-ı İbrahim vardır. Oraya kim girerse, güven içinde olur. Yolculuğuna gücü yetenlerin haccetmesi, Allah'ın insanlar üzerinde bir hakkıdır” ayetini hatırlatan Başkan Erbaş, “İşte bu farzı yerine getirmek, Rabbimizin bu ayetinde belirtmiş olduğu ölçülere göre 1979’dan beri hac hizmetlerini yürüten Diyanet İşleri Başkanlığımız, hac hizmetlerinin kalitesini sürekli artırmakta, her yıl bir önceki yıla göre hizmetlerini geliştirmekte ve genişletmektedir” ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak hac organizasyonuna büyük önem verdiklerini söyleyen Başkan Erbaş, “Diyanet İşleri Başkanlığımız hacı adaylarının huzurla ibadetlerini yerine getirmesi,  karşılaşılan meşakkatlerin hafifletilmesi ve hacılarımızın ibadetin manevi hazzını yaşamaları için büyük gayret göstermektedir” diye konuştu.

“Devletimizle beraber daha fazla hacı adayını hacca götürebilmek için azami gayret gösteriyoruz” diyen Başkan Erbaş,  hac etmek üzere milyonlarca Müslümanın talepte bulunduğunu ancak Suudi Arabistan’daki imkanların ancak 2 milyon 3 bin kişinin haccetmesine imkan verdiğini belirtti.

Başkan Erbaş, vatandaşlar için en uygun adil yolu ve yöntemi belirlemek için Diyanet İşleri Başkanlığının yetkili birimleri ile bakanlıklar arası hac ve umre kurulunun bir araya geldiğini söyledi.

“Başkanlığımızın uyguladığı kura sistemi, adaleti en iyi sağlayan uygulamadır”

Diyanet İşleri Başkanlığının uyguladığı kura metodunu, bütün İslam ülkelerinin en uygun metot olarak kabul ettiklerini ifade eden Başkan Erbaş, “Başkanlığımızın, hacı adaylarını belirlemede uyguladığı kura sistemi, konu ile ilgili bu zamana kadar tespit edilen ve adaleti en iyi sağlayan uygulamadır” dedi.

Sınırlı sayıda insanın hacca gidebildiği halde yeni ön kayıt alınmasıyla ilgili olarak Başkan Erbaş şunları söyledi;

“İslam fıkhına göre, bu ibadete talep önemlidir. Bu ibadeti yapmayı talep etmek, her mümin için niyetini ortaya koyması bakımından önemlidir. Yol bulan, imkân bulan insanların hac ibadetini yapmakla mükellef olduğu göz önünde bulundurulduğunda, ‘Ya Rabbi! Ben niyetimi ortaya koydum, müracaatımı yaptım, sıramı bekledim ama dünyadaki imkânlar, ülkenin imkânları buna el vermedi’ diyebilmesi, mazeretini ortaya koyması bakımından da önemlidir. Bu nedenle gelip müracaat eden, müracaat etmek isteyen herhangi bir kardeşimize ‘Zaten burada birçok insan bekliyor, sen müracaat etme’ deme hakkımız yoktur.”

“Kura sonucu ortaya çıkacak sevinç ve hüzün, her ikisi de Allah katında çok kıymetlidir”

Kura sonucunda oluşacak olan sevincin de hüznün de Allah katında değerli olduğundan söz eden Başkan Erbaş, “Kurada isimleri çıkmayan kardeşlerimizin bekleme sürelerinin uzaması onları üzdüğü gibi elbette bizi de üzmektedir. Bu kutsal yolculuğa katılma imkânına kavuşunca kalbi coşan kardeşimizin sevinci ve heyecanı Allah katında ne kadar değerli ise bu imkâna kavuşamadığı için üzülen kardeşimizin hüznü de o kadar değerli ve kıymetlidir” ifadelerini kullandı.

Hacca gitmek isteyip de kura çıkmayan, imkân bulamayanların fırsat bulup gidenlerden daha çok sevap ve değer kazanabileceğini ifade eden Başkan Erbaş, 2 milyondan fazla hacı adayı arasında çekilen kura sonucunda 80 bin kişinin kutsal topraklara gitmeye hak kazanacağını söyledi.

Başkan Erbaş, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğünün gerekli çalışmaları titizlikle sürdürdüğünü ifade ederek, “Hiç kimsenin hakkı zayi olmayacaktır. Bizim için asıl olan hacı adaylarımıza hak ettiği hizmeti sunabilmek ve başka bir ülkede milletimizin ve devletimizin onuruna uygun bir temsili gerçekleştirebilmektir. Orada bulunan herkes bu onuru bize her yıl yaşatıyor ve her yıl şu iltifatı alıyoruz, ‘Türkiye bir numara.’ Elhamdülillah” diye konuştu.

Ülkemizden giden hacıların ve görevlilerin hac organizasyonuyla, tavır ve davranışlarıyla diğer ülkelerden de takdir topladığını belirten Başkan Erbaş tüm hacılara ve görevlilere teşekkür etti.

“Yüce Rabbimiz en hayırlı olanı bizlere nasip edecektir.”

İslam fıkhına göre, bir Müslümanın hac ibadetine talip olmak için müracaat etmesi ve niyetini ortaya koymasının önemli olduğunu belirten Başkan Erbaş, müracaat eden herkesin müracaatlarını aldıklarını söyledi.

Kura sonucu ismi çıkanların sevinci ile kura sonucunda ismi çıkmayanların üzüntüsünün aynı değerde olduğunu ifade eden Başkan Erbaş, şunları söyledi;

“Kura sonucunda ismi çıkmayan kardeşlerimiz karamsarlığa düşmesinler. Ümitsizlik mümine yakışmaz. Hele isyan ve aşırı tepki hiç yakışmaz. Çünkü biz olgun insanlarız, hacca hazır hale gelmiş, nefsimizi ona göre eğitmiş insanlarız. Allah korusun hac ibadetine niyet ve müracaat ederek kazandığımız o büyük sevap ve değeri, isyan gibi bir hareket içerisine girersek Allah muhafaza kaybederiz. Bunun için çok hassas davranalım. Kâinatta her şey bir plan ve program çerçevesinde hareket ediyor, Yüce Rabbimiz en hayırlı olanı bizlere nasip edecektir.

Hac çıkan kardeşlerimizle sarılalım, onları tebrik edelim. Ve diyelim ki Kabe’yi ilk gördüğünüzde benim için dua edin önümüzdeki yıl bana da çıksın diye. Çekilen kuranın hakkımızda hayırlara vesile olmasını Yüce Allahtan niyaz ediyorum.”

Okunma 12485 defa Son Düzenlenme Cuma, 29 Mart 2019 02:23

Benzer Öğeler (etikete göre)

Hakkımızda

  • Davet Radyo,

    Gaziantep ilimizden (FM 91.0 Frekansından) yayınlarını sürdüren, yerel bir radyo istasyonudur.
    Yayın alanı sınırları içerisinde yaşayan, halkımızın maddi ve manevi değerlerine katkıda bulunmayı amaç edinmiş ender,
    saygın ve güçlü bir medya kuruluşudur.

İletişim

Seferpaşa Mah. Dayı Ahmet Ağa Sok. No:42 Katmerci Apt. Kat:2
Şahinbey, Gaziantep 27400
Türkiye
+90 342 325 2500
Mobile: +90 554 882 8402
davetradyo.com.tr

Notlar

  • Her şey mânen Bismillâh der. Allah nâmına Allah’ın ni’metlerini getirip bizlere veriyorlar. (RNK)